Про комарів

 

Комари (Culicidae), сімейство комах, зване комарі кровососні, загону двокрилих. Належать до загону довговусих, тобто. відрізняються наявністю 14- або 15-членикових антен, а також присутністю лусочок на жилках крил. Антени вкриті бічними волосками, які у самців багатьох видів набагато довші і численніші, ніж у самок. Личинки комара Самки зазвичай смокчуть кров і завдають серйозного занепокоєння людині та іншим теплокровним тваринам, а іноді і завдають шкоди їхньому здоров'ю. Втім, самки деяких видів, як і всі комарі-самці, харчуються в основному нектаром, а деякі дорослому стані взагалі не потребують їжі. Личинки живуть у воді та годуються мертвими тканинами рослин, водоростями та мікроорганізмами, хоча відомі й хижаки, які нападають на личинок інших видів комарів. Лялечки схожі на пуголовків і плавають за рахунок згинання черевця. Зрештою, лялечка спливає на поверхню, спинні покриви її грудей лопаються, і з-під них з'являється дорослий комар. Деякий час, доки крила не розправляться, він сидить на оболонці ляльки, а потім відлітає в укриття, яке знаходить неподалік місця виплоду, де відбувається остаточне затвердіння його покривів. Яйця під час відкладання білі або жовті, але швидко буріють. Самки відкладають їх або по одному, або склеюють у «плотики», що включають від 25 до кількох сотень яєць. Малярійні комари підродини Anophelinae відкладають поодинокі яйця, забезпечені парою поплавців, форма та розміри яких залежать від виду комахи. Загалом у сімействі відомо близько 3000 видів.

Чому комари кусають і чому їх укуси сверблять?

Не всі комарі кусаються!

Самці комарів проводять свої дні, мирно попиваючи квітковий нектар. Самки теж не проти того, щоб поласувати нектаром. Але перед тим, як відкласти яйця, самкам деяких видів комарів необхідно напитися теплої крові. Великі, незграбні людські істоти – чудове джерело теплої крові. Комарі знаходять людей по рухах, по теплу, яке ми випромінюємо і запахом. Коли комар пролітає повз наше вухо, ми чуємо високе дзижчання, це звук від роботи крихітних комариних крилець. Вчені вважають, що дзижчання приваблює особин протилежної статі, але воно особливо стомлююче для нас ночами, коли спека і так не дає спати. На думку вчених, комари найчастіше виходять на своє криваве полювання саме ночами. На світанку протиборчі сторони можуть заспокоїтися і поспати, замість обмінюватися смертельними ударами.

Здійснивши м'яку посадку на поверхню шкіри людини, комар легенько постукує хоботком по ній, ніби стукає у двері. Хоботок комара більше схожий на рило. Потім, піднявши волосисту губу, комар акуратно встромляє в шкіру свій стилет, порожнистий усередині. Своїм хірургічним інструментом комар намацує дрібні вени та капіляри у пошуках крові. Процес насичення комара кров'ю продовжується менше хвилини. Перш ніж почати смоктати кров через соломку, комар вводить у кров спеціальну речовину, що попереджає її згортання (щоб кров не згорнулася, доки комар її смокче). Комар може проковтнути крові вчетверо більше, ніж важить сам. Наприкінці кривавого комариного обіду його шлунок неймовірно роздутий. Якщо поспостерігати за самкою, що обідає на вашій руці, то до кінця обіду кров просвічує через стінку комариного живота. За словами одного зоолога, комар, що насмоктався крові, виглядає, як червона куля на різдвяній ялинці.

Кусаються лише самки комарів!

Краще, звичайно, не спостерігати комара, а просто його знищити. Разом із слиною це кровососне може внести вам у кров інфекцію, яку комар переносить від однієї своєї жертви до іншої. Найсерйозніша хвороба, яку переносять комарі – малярія. У світі на малярію страждають 300 мільйонів людей, переважно в країнах з тропічним кліматом.

Насмоктавшись крові, самка комара виймає з проколу свою трубку і відлітає. Якщо це був ваш перший у житті комариний укус, то взагалі нічого не відчуєте і ніколи не дізнаєтеся, що вашою кров'ю пообідали. Але якщо це не перший контакт із комаром, то організм уже став чутливим до білків, які містяться в комариній слині. Місце укусу буде набрякати і свербіти, тобто розвинеться алергічна реакція.

Комар може проковтнути крові вчетверо більше, ніж важить сам!

Самка комара п'є кров, тому що в ній містяться у великій кількості амінокислоти – будівельні блоки білків, які необхідні для повноцінного розвитку яєць. Насмоктавшись крові, самка може відкласти близько 100 яєць. Якщо самку позбавити кров'яного раціону, вона все одно відкладе запліднені яйця, але їх буде не більше десяти, а частіше лише одне.

Хоча нам не дуже подобається усвідомлювати, що теплими літніми вечорами нас їдять живцем, треба все ж таки сказати, що людина аж ніяк не найулюбленіша страва комара. Людська кров містить мало амінокислоти ізолейцину, яка необхідна для формування яєць. Тому для комара краще кров буйвола або щура. Але людина витіснила тварин зі звичних місць проживання, тому комарам доводиться залежати від нас. Ми надаємо їм житло (непотрібні пляшки та бляшанки, старий одяг) та їжу (власну теплу кров). Ми не буйволи, але становище зобов'язує...

Чому комарі кусають не всіх?

Виявляється, комарі виявляють іноді звички справжніх гурманів: вони не кидаються пити кров першої людини або тварини, що трапилася, а вибирають жертву з певними характеристиками. Спеціальні дослідження дозволили з'ясувати, що є для кровопивця критерієм відбору. Як не дивно, це – запах. Недарма, корінні північні жителі практично не страждають від укусів комах, у той час як чужинець, який потрапив у літню тундру, піддається їх масованій атаці і ризикує втратити значну дозу крові всього за кілька хвилин.

Вчені зуміли визначити, які саме речовини, що виділяються з поверхні шкіри людини, роблять її невразливою для кровососів. У майбутньому на основі цих сполук будуть розроблені природні репеленти.

Разом з згодом з організму людини виводяться різні речовини, кожна з яких має власний запах. Комарів приваблює запах молочної кислоти, що виділяється з поверхні шкіри. Очевидно, люди, яких комахи не кусають, випромінюють ще якісь запахи, що маскують такий апетитний аромат.

Ці ж щасливі представники людства опиняються, захищені від укусу тропічних комарів, що переносять жовту лихоманку, і від мокреців, що бешкетують на західному узбережжі Шотландії. Можливо, що цими запахами мають усі люди, але у різних пропорціях.

Хвороби від комарів

Наступна інформація надана тільки для інформаційних цілей.

ЕНЦЕФАЛІТ

Енцефаліт у різних формах типу St. Louis, Western Equine, La Crosse, Eastern Equine, і West Nile, був нещодавно виявлений на північному сході, властивий Сполученим Штатам. Хоча дуже рідко, але вірус Eastern Equine Encephalitis може призвести до смерті (одного разу була зафіксована 30%-60% смертність хворих). Серйозне порушення центральної нервової системи відбувається у тих людей, хто перехворіє на цю хворобу.
Вірус Eastern Equine Encephalitis (EEE) зберігається в природі через цикл між комарами Culiseta melanura та птахами, які мешкають у болотяній місцевості. Хоча цей вид комарів не кусає людей, деякі комарі можуть передавати укуси, тобто. кусати заражених птахів, та був людини чи тварин (коней та інших. екзотичних птахів), цим поширюючи хвороба. Ці москіти відомі також як переносники хвороб, вони передають хворобу від одного організму до іншого.
Симптоми хвороби у людей, заражених інфікованим москітом, виникають на 2 – 10 добу. Як правило, це лихоманка, шия, що "не гнуться", головний біль, стан сум'яття і млявість (апатія). Енцефаліт, пухлина мозку, є найнебезпечнішою ознакою. У Rhode Island (США) зафіксовано 5 випадків захворювання (ЕЕЕ), з двома смертельними наслідками, за останні 13 років. Про останній смертний випадок повідомлялося 1993 року. Основні симптоми: лихоманка, головний біль, нудота, блювання та висипання. Хвороба може бути млявою або гострою форми ("негнущася" шия, заціпеніння, дезорієнтація, струс, кома, втрата зору та параліч). Ці тяжкі симптоми могли тривати тижнями або залишатися незмінними. Перші ознаки зазвичай з'являлися на 14 днів після укусу. У 80% інфікованих хворих, заражених Західно-Нільською лихоманкою, на відміну людей, заражених (ЕЕЕ), взагалі спостерігалося вищевказаних симптомів. У 20% - хвороба мала млявий характер.
Найімовірніше ці симптоми слід очікувати у немовлят, літніх людей і людей з ослабленим імунітетом.


ТРОПІЧНА ЛИХОМАНКА

Тропічна лихоманка – насамперед хвороба тропіків, яка передається москітами Aedes aegypti. Ці комарі активні вдень і вважають за краще "живитися людьми". Цей вірус передається ще одним видом москітів Aedes albopictus, який називається "москіт тигра". Заражені лихоманкою люди можуть страждати від цілого ряду хвороб, починаючи від вірусного грипу, і, закінчуючи фатальною hemorrhagic лихоманкою (DHF).
Вірус лихоманки (буває 4 типів) передається від москітів до людей і назад, завдаючи надзвичайно хворобливої. Лихоманка особливо небезпечна для дітей, які вже мають інфекцію, але якщо комар вкусить дитину ще раз, це може призвести до виникнення hemorrhagic лихоманки (DHF), зазвичай смертельної для дітей. До недавнього часу лихоманка була відносно невідома в Західній півкулі. У 70-х роках епідемія через Кубу поширилася інші країни Карибського моря. У 1981 році вдруге спалахнула на Кубі, супроводжуючись hemorrhagic гарячкою (DHF). У цей період було зафіксовано більш ніж 300 000 хворих і понад 1 000 смертних випадків. Найбільше постраждалих - діти.
Влітку 1998 року епідемія спалахнула на острові Барбадос. Лихоманка все більше і більше стає чумою глобальних розмірів і може швидко затьмарити малярію як найістотніша переносима москітами вірусна хвороба, що зачіпає людей.

МАЛЯРІЯ


Малярію передається від людини людині укусом москіту Anopheles. Цей комар активний протягом нічного часу і живе майже у всіх тропічних та субтропічних країнах. Лихоманка, озноб, головний біль, озноб, головний та м'язовий біль, нездужання – основні симптоми хвороби. На ранніх стадіях хвороба нагадує початок грипу. Ці ознаки можуть розвиватися на 6-8 добу після укусу і навіть за кілька місяців після того, як людина виїхала з цих місць.
Захворювання іноді можна запобігти за допомогою протималярійних ліків та захисних засобів від укусів москітів. 40% населення планети можуть бути потенційно зараженими малярією. Оцінено, що у всьому світі вірусом малярії щорічно заражаються до 1 млн. осіб. (Всесвітня Організація охорони здоров'я 1989 р.). Жовта лихоманка викликається укусом москіту Aedes aegypti. Випадки захворювання на цей вірус зафіксовані в країнах Африки та Південної Америки. Основні симптоми хвороби: лихоманка, озноб, головний біль, біль у спині, нудота та блювання; може виникнути жовтяниця. У більш серйозних випадках можуть бути порушені кров, печінку та нирки. Хвороба може бути фатальною.
Хвороба поширюється через комарів, які кусають заражену людину, а потім передають її, кусаючи іншу людину.
Немає жодного певного лікування жовтої лихоманки, лише зниження симптомів цієї хвороби. Як тільки людина заражається вірусом, вона набуває імунітету для подальшого поширення інфекції. Найкращий спосіб запобігти хворобі - через вакцинацію та москіто-контроль.

DynoTrap

DynoTrap XL

 

Докладніше

Mosquito Magnet

Patriot Plus

 

Докладніше

Dynatrap

DT1050

 

Докладніше

Наші контакти

(067) 597-7751
(063) 597-7751
Email: office@komar.com.ua

Komar.com.ua